TECHNICAL INFORMATION


PRIMITIVO OF MANDURIA D.O.C. Gr. 14,5° Vol.
Grape variety: PRIMITIVO 100%
Area production: Patruale - Faggiano - Taranto
Training system: Bush - Trained
Plants density/hectare: 3.300
Soil: medium clayey mixture
Yield  per Ha: from 6.000 to 8.000 Kg.
Vinification: Grapes, pressed and destemmed, are positioned in the maceration vats at a temperature of 24-27°C for the alcoholic fermentation. The maceration goes on for a total period of 12-15 days alternating the pumping over, punching-down and the delestage (rack and return). At the wine rack moment the wine is put into stainless steel vats with a controlled temperature (17-19°C) where there will be the malo-lactic fermentation.
Harvest: completely by hand between the first and the second week of October
Serve at 16°-18° C

SENSORY ANALYSIS

  • Colour Deep Garnet Ruby Red.
  • Bouquet: Intense, well-rounded and complex, we can perceive hints of wild fruits and jam, after aromas in slow but continuous development such as the liquorice, cocoa and coffee.
  • Taste: savoury, round, well-orchestrated , pleasant hints of red fruits, supple but well-embedded tannins. The pleasant acidity and the long after-aroma point out the longevity that this wine will have.

ORIGINE DEL NOME
Il vino è un essere vivente
Prova ad immaginare il giorno in cui sono nate le sue uve
E il tempo in cui sono cresciute
Chissa se c’era il sole…se pioveva
Prova ad immaginare le persone che erano lì a curarlo
A vendemmiarlo...
Quanta fatica per metterlo al mondo
E donargli l’anima
Prova ad immaginare quando il suo vino scenderà in te
Perché dal suo amore è nata questa poesia
E troverai in Lui il profumo sciolto nella terra
E potrai, così, ascoltare il suono
Delle foglie di vite sospese nell’aria
E troverai le parole per far ricordare
Che il vino è saggezza e arte del sole,
Dell’acqua, della terra e di persone
Le stesse che hanno solcato,nel sole e nel vento
La terra di Patruale